Omgaan met tijd

geplaatst in: Filosofie, Leiderschap, Leren | 1

Self-management of door de omstandigheden gestuurd worden? That’s the question. Werkende mensen ‑ en dus ook beslissende leiders ‑ zullen in de toekomst steeds vaker zichzelf moeten managen. Ze zullen zelf moeten beslissen waar ze het meest kunnen bijdragen en ze moeten leren zichzelf te ontwikkelen. Een belangrijk aspect daarvan is het omgaan met tijd. Daarom enige tips voor het omgaan met tijd.[i]

Men heeft omgang met tijd, ruimte, netwerken van mensen en geld (inkomsten en uitgaven). Terugkijkend ziet men al zijn ervaringen en men kan zich de vraag stellen: hoe handel ik in al die situaties? Hoe manage ik mezelf in die context?

Tijd is een onomkeerbaar en niet te stoppen proces. Iedereen heeft 24 uur per etmaal. De één heeft tijd genoeg, de ander heeft nooit tijd. Dit is afhankelijk van de persoonlijke opvattingen, die mensen wel of niet hebben. Tijd is beschikbaarheid. Je kunt niet iemand anders je agenda laten beheren; afspraken maak je alleen zelf.

Wanneer je beschikbaar bent voor een zaak, blijkt dat eruit dat je er bent. Wees waar je bent! Als je thuis bent, wees dan ook thuis. Prioriteit betekent, kiezen waar te zijn. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen niet kiezen. Als je geen maatstaven (opvattingen) hebt, kun je ook niet kiezen. Als je er niet voor kiest ergens te zijn, ben je nergens.

De vraag is, wat je belangrijk vindt. Dat komt tot uitdrukking in je tijdsbesteding, je werk- en leefomgeving, je netwerken en je inkomsten en uitgaven. Tip: reflecteer herhaaldelijk op alle vier en experimenteer met verandering in tijdsbesteding door opvattingen te veranderen. Je kunt je netwerken veranderen; daarmee open je compleet nieuwe werelden.

Tot slot nog twee gezichtspunten voor timemanagement. Benutting van ritme bespaart tijd. Zonder overschot, dat wil zeggen vrije ruimte in tijd en geld, geen vernieuwing.

[i]      Ontleend aan gesprekken met bevriende collega Adriaan Bekman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *