Wat zijn vereisten voor realisatie van iets groots?

geplaatst in: Ondernemen | 1

Inspiratie

Een initiatiefnemer die van zijn idee een ideaal maakt, ontwikkelt gevoel voor de lange termijn. Zijn ideaal geeft scheppingskracht en van daaruit inspireert hij anderen.

Concreet werken

Binnen het netwerk van dragende mensen wordt ‑ aanvankelijk nog weinig spectaculair ‑ concreet gewerkt. Het resultaat van concreet werken op de korte termijn draagt bij in de beweging op lange termijn. Het gaat er om de vernieuwing, eerst in kleine zaken, zichtbaar te maken; beweging ontstaat als de initiatiefnemer kans ziet de vernieuwing buiten zichzelf in anderen tot leven te brengen.

Het organiseren van de vernieuwing

De projectorganisatie is licht en beweeglijk, doch heeft substantie. Op grond van vertrouwen heeft ze ruime bevoegdheden. Overigens moet dat vertrouwen regelmatig waargemaakt worden. Rapportage onder het motto ‘geen nieuws is goed nieuws’ is te mager, zowel naar sponsor/opdrachtgever als doelgroep.

Vertrouwen van de doelgroep krijg je niet op grond van mooie woorden uit een masterplan. Benut concrete stappen om in het kleine het grote zichtbaar te maken, en dat bij herhaling.

Uiteindelijk telt in het bedrijfsleven alleen dat wat werkt. Op werking moet dus steeds geëvalueerd worden om de voortgang vast te stellen. Een voor snelheid beperkende factor is dan ook vooral het opnamevermogen van de organisatie. Dit vermogen wordt nogal eens overschat. Voor een projectgroep, die er voor staat een vernieuwing binnen een organisatie te realiseren, is derhalve de didactiek van introduceren een minstens even zwaarwegend aandachtsgebied als inhoudelijke juistheid van de boodschap.

Duidelijkheid met betrekking tot het project

Benoem een klevend vraagstuk tot project. Projecten zijn gelimiteerd in tijd, ze hebben een kop en een staart. Bij de project start-up en de afronding moet formeel stilgestaan worden. De formele start van een project vereist zo mogelijk beantwoording van de vragen: wie, waarom, hoe en wat/voor wie?

Gedurende de levensduur kosten projecten geld. De kosten komen vanzelf; de opbrengsten moeten later bevochten worden. Men kan zich de kosten van existentiële projecten overigens niet besparen. Het voortbestaan van de onderneming hangt er vanaf. Het realiseren van een project vereist tijd en middelen ten koste van de primaire ondernemingsdoelen. Een conditie is dus, dat overschotcapaciteit wordt gecreëerd en gemobiliseerd.

  1. Gerard de Kruijk

    Jaap, hoe eenvoudig weergegeven en hoe waar, maar hoe moeilijk vaak om in bedrijven met elkaar consequent dit ook echt zo te leven en uit te voeren. Dank voor je scherpe eenvoud die weer motiveert. Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *